Hedera helix, mer känd som murgröna, är en mycket populär växt. Detta eftersom det är en ganska lätt växt. Speciellt nu när det finns färdiga häckar som man kan placera ett grönt staket med i ett svep.

 

Dessutom är växten lättskött och lätt att beskära. På våren kan man till och med beskära den praktiskt taget bar, varefter den spirar igen ganska snabbt. Och det som är extra trevligt är att man kan räkna med plantan året runt. Det är grönt året runt, även på vintern.

 

Höstblommare

Växten är inte bara grön året runt, den blommar vackert även på hösten med små blomknoppar. En riktig höstblommare, precis som ljung, Sedum, höstsippa och prydnadsgräs. Växten är som bäst i oktober, som är murgrönamånaden.

 

Bra för djuren

Inte bara vi människor, utan även insekter älskar växten. Eftersom murgröna bara blommar på hösten finns det fortfarande gott om nektar för bina och andra insekter som fortfarande är aktiva även sent på hösten.

 

Beskärning 

Som tidigare nämnt är växten mycket lättskött. ”Om du fortsätter att beskära och leda den har du snart en tät häck.

Du kan beskära den rejält på våren. Detta håller den väl på plats och den sprider sig inte för mycket. Denna kommer till en början att se lite kal ut, men som tur är börjar växtsäsongen så att plantan blir fin och grön igen på nolltid.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.