Lavendel i trädgården
Det finns många lavendelsorter och de flesta trivs i våra trädgårdar. I allmänhet blir plantorna inte högre än ungefär en halv meter. Den kan odlas i jorden som marktäckare eller i en kruka på terrassen eller balkongen. Växtens popularitet har att göra med den underbara doft som den avger och dess ljusa färg. Dessutom lockar växten till sig många fjärilar. Lavendel har en lång blomningsperiod som börjar i juni. Om förhållandena är bra fortsätter blomningen under hela sommaren och du kan också njuta av de vackra blommorna i juli och augusti. Lavendel är dessutom tålig och förblir (halv)grön under hela vintern. Du kan alltså njuta av den här växten året runt.

När ska man beskära lavendel?
Regelbunden beskärning är det enda sättet att bevara din lavendel. Beskärningen bör påbörjas när plantorna fortfarande är unga. Även under det första året bör lavendlar beskäras en eller två gånger för att hålla dem i gott skick. Tidpunkten för beskärningen är mycket viktig. Lavendel bör beskäras på våren. Huvudbeskärningen bör påbörjas så snart frosten har försvunnit, dvs. i mars eller början av april. Då har lavendeln blommat i flera månader. Det enklaste sättet att klippa lavendel är med en häcksax. Den viktigaste beskärningen på våren bör vara ungefär 2/3 av vägen ner. Detta innebär att lavendeln efter beskärning ska vara 10-15 centimeter lång.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *